Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България. За изпълнението на заповедта ще отговаря зам. - министърът на здравеопазването Жени Начева.

Хининовите лекарства, които се ползват за лечение на малария, всъщност все повече се считат за успешни и срещу COVID-19. По-рано шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че преговаря с български фармакомпании дали не могат да увеличат производството си на подобни медикаменти.

Малко след издаването на заповедта Кирил Ананиев се срещна с Бойко Борисов. От разговора стана ясно, че премиерът е разпоредил на българските фармацевтични производители да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

На срещата присъстваха още националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров и членове на Националния оперативен щаб. Проф. Петров е докладвал за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Той е цитирал изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за обръщане на процеса при инфекция с коронавирус.

Вследствие на изнесените данни, премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно е издал заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Министър-председателят Бойко Борисов е подчертал, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

"Спрели сме вече износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че сме намерили лекарство (за Covid-19- бел. Ред.)- да не се спекулира! Не казваме, че това е 100% -во лечение, но всички случаи е крачка напред, поясни Борисов.

Към момента има произведени количества за Украйна и Русия. Аналгин хининът 2012 година ли е спрян... Агенцията по лекарства ще си направи съответно борд и ще вземат решение, за да го разрешат. Имаме 35 000 на склад и готовност 250 000 да започваме да произвеждаме", каза премиерът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е докладвал, че днес в министерството ще има среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Премиерът Борисов е изразил задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

"Оказа се, че има професори, които са разработили тези тежки шлемове за най-застрашените на първа линия. Днес ще ги тестват и ако ги одобрят, може до 200 на ден да се пусне производство.

Филтърът за маски, който БАН изготвиха, след това на 3D ги пращаме, снимат ги и даваме тертипа на фирмите - над 70 фирми са заявили, че могат да шият маски", каза Бойко Борисов.

Вчера президентът на КРИБ Кирил Домусчиев съобщи, че има намерение да дари на кризисния щаб ценно лекарство против малария, което, според френските лекари, е доказало, че помага за по-бързото оздравяване на болните с коронавирус. Пред Нова Кирил Домусчиев каза, че вече е направил постъпки чрез свои бизнес партньори във фармацията да осигури сериозни количества от медикамента, с който страната ни отдавна не разполага и не внася.

"Опитвам се да ми продадат определено количество хлорахинов фосфат на щаба, за да се третират всички хора, които се нуждаят. В Германия го произвежда "Байер", коментира Домусчиев. "Надявам се, а през това време считам, че правителството трябва да направи своите контакти", добави предприемачът и похвали властта, че действа адекватно в ситуацията на епидемия.