България купува две жизненоважни лекарства от Китай за борбата с коронавируса, обяви правителството.

Става дума за 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара и за 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на стойност 46 200 щатски долара. Двете лекарства ще струват на страната близо 630 000 щатски долара или 1.140 млн.лв.

Решението за това е било взето след видеоконферентна връзка по време на извънредно правителствено заседание, на която министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет са разговаряли с представители на китайското правителство. 

В тази връзка кабинетът одобрява два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Лекарствените продукти са необходими за лечението на пациенти с COVID-19.

Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на COVID-19 - Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести - Атланта, данни от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяването.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е посочил, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително на болните и потискат развитието на вируса.

Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със Заповед номер РД-01-141 от 20 март на министъра на здравеопазването се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове, съобщават още от правителствената пресслужба.