САЩ днес надхвърлиха 10 000 заразени с новия коронавирус, който вече взе 154 жертви, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес и БТА. Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщи за 10 491 заразени и 150 починали, но в тази статистика понякога не се включват данни от отделни щати, отбелязва Ройтерс.

По тези данни увеличението на заразените за последното денонощие е 3404 души, а на починалите - 53-ма.

Случаи на заразяване с новия коронавирус вече са потвърдени във всичките 50 американски щата и окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.

САЩ вече са на шесто място по брой починали от коронавируса след Италия, Китай, Иран, Испания и Германия, а на седмо и осмо са Франция и Южна Корея.

В световен мащаб има над 220 000 заразени и над 9000 починали.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че светът плаща тежка цена за първоначалното забавяне на Китай да съобщи информация за новия коронавирус.

"Нещата щяха да преминат далеч по-добре, ако бяхме узнали какво става няколко месеца по-рано. Можеше китайският вирус да се ограничи в района на Китай, откъдето е тръгнал. Светът плаща тежка цена за това, което те направиха", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

Отначало властите в Пекин бяха критикувани за липсата на прозрачност и мудността да реагират на разпространението на вируса. След това обаче те предприеха драстични мерки за изолация и епидемията забави ход в страната, но се разпространи извън нея, отбелязват АФП и БТА.

Днес китайските власти за пръв път не съобщиха за никакви нови заразявания от местен произход.

"Трябва ли да вярваме на това, което казват сега? Надявам се да е вярно. Кой знае, надявам се да е вярно", заяви Тръмп.

Същевременно президентът на САЩ обяви, че департаментът по храните и лекарствата ще започне скоро да използва нови лекарства за борба с коронавируса. Тръмп каза, че департаментът ще "махне всички червени линии" пред тези медикаменти и те ще се появят на пазара "веднага, след като ги получим", пише американското издание Washington Examiner, цитирано от "Фокус".

"Това, което (департаментът по храните и лекарствата) прави е невероятно. Аз им дадох насоки да елиминират остарелите правила и бюрокрацията (...) Трябва да премахнем всяка бариера", каза Тръмп.

Какви лекарства пробват в САЩ

Департаментът обмисля да пусне на пазара лекарство, по-рано използвано за лечение на малария, наречено хлорохин, което според лекарите може да е ефективен метод за лекуване на пациентите с COVID-19.

Тръмп смята, че това е "изключително обещаващо" лекарство, "като се имат предвид резултатите и другите тестове". Друго лекарство, което може да се използва за срещу вируса, е ремдесивир, антивирусно средство, което по-рано се е използвало за борба с ХИВ.

Американците и пътуванията

Държавният департамент на САЩ междувременно прикани американските граждани да не отиват в чужбина при никакви обстоятелства и да се приберат в САЩ при първа възможност.

Това предупреждение на Държавния департамент достига максималното ниво за всички страни по света, което е безпрецедентна мярка, отбелязва АФП. Препоръката все пак няма законово обвързваща сила.

САЩ вече въведоха мерки за ограничаване на влизането на чужденци от редица тежко заразени страни, включително Китай и повечето европейски държави. Дори границата с Канада е затворена за всички несъществени пътувания.