Китайските учени няма вече да разглеждат версията, че коронавирусът е изтекъл от лаборатория в град Ухан, докато не получат нови потвърждения за нея. Това заявява в публикувано днес интервю за в. "Глобал таймс" Лян Ваннян, шефът на група китайски експерти, участвали в мисията на СЗО, изпратена в Ухан, за да проучи произхода на вируса, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

След посещения в Уханския институт по вирусология и в други местни медицински центрове, след проучвания на място и полеви изследвания групата стигна до единното мнение, че е крайно слабо вероятно вирусът да е изтекъл от лаборатория. Затова в бъдеще мисиите с цел да се проучи произходът на коронавируса няма вече да се фокусират върху тази сфера, освен ако се появят нови данни, посочва Лян.

Той припомня, че експертите са единодушни и по други четири точки: най-ранният случай на КОВИД-19 е регистриран на 8 декември; уханският пазар за морски дарове е изиграл важна роля за избухване на заболяването; доставките на замразени храни може да са повлияли разпространението на вируса; коронавирусът е от животински произход и най-вероятно се е прехвърлил върху хората чрез междинно звено.

На 16 март говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер информира, че докладът на международната експертна мисия, посетила Китай през януари и февруари, може да бъде публикуван идната седмица.