Ръководителите на Северна и Южна Корея - Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, подписаха днес декларация, в която се съгласяват да работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На първата си среща на върха двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за "траен" и "солиден" мир на полуострова.

Снимка: БТА

Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати.

По-рано двамата лидери обядваха на "собствена територия". След кат приключи обяда си лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се качи на автомобила си и се върна в Южна Корея за втори кръг от преговорите с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

И в двете посоки автомобилът на Ким плътно бе съпровождан от тичащи телохранители. Срещата на върха между двете държави се излъчва пряко за журналисти в южнокорейския град Гоян в близост до 38-ия паралел, по който е прокарана демаркационната линия между Севера и Юга.

Преди да се върнат в залата за преговори, Мун и Ким посадиха борово дръвче и откриха паметна плоча до него с надпис: "Посаждаме мир и благоденствие" и имената на двамата държавни ръководители. Ти засипаха корените на растението с почва, докарана от различни краища на Корейския полуостров.

Говорител на Мун разказа пред журналисти, че сутринта президентът изразил пред Ким желанието си да направи пътуване през Северна Корея до планината Пектусан край китайската граница. Ким обаче обяснил, че това би причинило неудобства за Мун поради несъвършенствата в транспортната система в Северна Корея. Ким споделил също, че пратениците на Севера за олимпиадата в Пьончан били силно впечатлени от южнокорейските високоскоростни влакове.

Стотици консервативно настроени южнокорейски активисти проведоха днес край граничното село Панминчжон протестен митинг срещу помиряването с комунистическия Север. Демонстрантите скандираха призиви за оставка на Мун Дже-ин и изгориха две хартиени знамена на КНДР с ликовете на Ким Чен-ун и неговите баща и дядо. Не бе съобщено за големи прояви на насилие по време на протеста.