Военен парад по повод 70-ата годишнина от основаването на Северна Корея (КНДР) се състоя в столицата Пхенян. По оценки на агенция Йонхап, цитирана от БТА, в парада са участвали 10 000 военни от Корейската народна армия. Показани бяха и артилерийски системи, танкове и друга бойна техника, но не и междуконтинентални балистични ракети, нито балистични ракети с малък и среден обсег.

В самата столица Пхенян не бяха забелязани плакати, възхваляващи значението на ядрените и ракетните разработки за КНДР.

Според експертите това е опит да не се нажежава атмосферата на фона на опитите за диалог със САЩ. Демонстрацията на междуконтинентални балистични ракети на 8 февруари на парада по повод 70-ата годишнина от основаването на севернокорейската армия предизвика негативната реакция на Япония и западните страни.

Освен това лидерът на КНДР Ким Чен-ун днес не произнесе реч. Вместо него това направи председателят на парламента Ким Йон-нам, който наблегна на икономическите цели на режима, а не на ядрената му сила.

Снимка: АР/БТА

Това показва, че новата стратегия на Ким Чен-ун е да се постави ударение върху развитието на икономиката. Икономиката беше важна част и от концерта, организиран в навечерието на годишнината за чужди дипломати и журналисти.

На парада присъстваха председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко и председателят на китайския парламент Ли Чжаншу, специален представител на президента Си Цзинпин. В края на парада Ким Чен-ун се ръкува с него.

Путин поздрави севернокорейския лидер по повод годишнината

Руският президент Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до лидера на Северна Корея (КНДР) Ким Чен-ун по повод 70-ата годишнина от основаването на страната, предаде ТАСС, цитирайки Централната корейска телеграфна агенция.

"Приемете искрените ми поздравления по повод 70-ата годишнина от основаването на КНДР", пише Путин, подчертавайки приятелския характер на отношенията между двете страни.

Освен това руският президент изразява увереност, че Пхенян и Москва ще гарантират със съвместни усилия развитието на двустранния диалог и конструктивното сътрудничество в различни области.

"Това отговаря напълно на интересите на народите на нашите страни и подпомага укрепването на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло", се добавя в цитираната телеграма.