Републиканката Кайтлин Дженър заяви днес, че ще се кандидатира за губернатор на американския щат Калифорния, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дженър, която е олимпийски шампион, телевизионна риалити звезда и активист за правата на транссексуалните, каза, че е подала първоначални документи като кандидат за поста.

Настоящият губернатор на Калифорния - демократът Гавин Нюсъм, е заплашен от предсрочно отстраняване от длъжност чрез избори тази година. Самата Дженър твърди, че управлението на Нюсъм по време на коронавирусната пандемия е катастрофално, допълва Франс прес. Тя припомня, че малките търговски обекти са били опустошени от кризата, породена от затварянето на икономиката с цел борба с коронавируса. Според Дженър цяло едно поколение деца е било лишено от една година училище, а прекалено високите данъци унищожават работни места, карат цели семейства да страдат и поставят особено тежко бреме на плещите на най-уязвимите.

В скоро време Калифорния би могла да организира референдум за отстраняване на губернатора, който беше едно време много популярен, но чиято звезда избледня с решението му да наложи строги санитарни рестрикции, за да възпре епидемията. Властите на Калифорния трябва да потвърдят до края на април, че броят на подписите, събрани в подкрепа на организиране на подобен референдум, е достигнат. За целта трябва да бъдат събрани около 1,5 милиона подписа. Ако това стане, на референдума жителите на Калифорния ще бъдат попитани дали искат или не Нюсъм да бъде заменен на поста. Той е начело на щата от 2019 г.

Още няколко републиканци са обявили, че възнамеряват да се кандидатират за губернаторския пост, ако се стигне до избор на нов губернатор на Калифорния, допълва АП.

Кайтлин Дженър, която е родена като Брус Дженър, определя себе си като "доказан победител" и като единствения кандидат, "който може да сложи край на катастрофалното губернаторство на Нюсъм", посочва АП.

Тя подкрепи Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г., но две години по-късно каза, че съжалява за това решение, защото транссексуалната общност редовно е била обект на атаки от Тръмп, допълва Франс прес.

Дженър започна прехода по смяната на пола си през 2015 г. и тогава избра името Кайтлин.

Преди почти 20 години друг републиканец - Арнолд Шварценегер, използва славата, която си беше спечелил в киното, като трамплин към губернаторския пост в Калифорния. Той беше избран през 2003 г. след свикване на гласуване за предсрочно отстраняване от длъжност на тогавашния действащ губернатор.