Канада днес отново потвърди, че осъжда анексирането на Крим от Русия, както и че безрезервно подкрепя териториалната цялост на Украйна, предаде Франс прес.

"Нахлувайки незаконно и анексирайки Крим, Русия наруши международния ред", подчерта министерството на външните работи в декларация.

"Канада за пореден път изразява безрезервния си ангажимент в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и осъжда действията на Русия с цел принудителната интеграция на полуостров Крим към Русия, по-специално с откриване на моста над Керченския проток през май 2018 година", допълва министерството.

Освен това Канада критикува "тежките нарушения на правата на личността - извършвани от агенти на руската държава - по-специално репресирането на свободата на словото и на сдруженията, произволните арести, изтезанията, лишаването от свобода и изчезването на лица".

Канада настоява за освобождаване на всички украински граждани, задържани незаконно, сред които и Олег Сенцов, които са били изпратени в Русия.

Украинският режисьор Олег Сенцов, противник на анексирането на Крим, беше осъден на 20 години затвор за "тероризъм".

"Международната общност трябва солидарно да поддържа натиска си, включително чрез икономически санкции, докато Русия не започне да зачита международното право и суверенитета на Украйна", заключава дипломатическото ведомство.

Съединените щати в сряда отново потвърдиха в "декларация за Крим" своя отказ да признаят анексирането на украинския полуостров от Русия.