Кипърски опозиционни партии призоваха правителството да обясни как роднини и сътрудници на камбоджански лидер са получили кипърски паспорти чрез тайна схема за инвестиции срещу гражданство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разследване на Ройтерс разкри, че членове на семейството и близки сътрудници на дългогодишния премиер на Камбоджа Хун Сен имат авоари в чужбина на стойност десетки милиони долари и са използвали богатството си, за да си купят чуждестранно гражданство - практика, която Хун Сен описа като непатриотична.

Опозиционният депутат Ирене Хараламбидис, която е и специален представител за борбата с корупцията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), публикува съобщение в социалните мрежи, в което заяви, че разкритието е направило Кипър обект на международен присмех.

Нейната партия АКЕЛ също така пита как са били дадени паспорти на лица, "които вероятно не могат да намерят Кипър на картата".

Осем членове на семейството на Хун Сен и негови приближени, включително началникът на полицията на Камбоджа и министърът на финансите, са поискали и са получили кипърско гражданство през 2016 и 2017 г., според данни на Ройтерс.

От въвеждането на схемата за даване на гражданство срещу инвестиции през 2013 г. до 2018 г. кипърското правителство е одобрило 1864 молби.

Европейската комисия предупреди през януари, че т. нар. "златни паспорти" може да помогнат на престъпни организации да се инфилтрират в Европа и увеличават риска от пране на пари, корупция и данъчни измами.