Хуманитарна помощ от целия свят потегля за Тонга, тихоокеанското кралсво, принудено да се справя с последствията от мощното изригване на вулкан и последвалото цунами миналата събота, предаде ДПА.

Изригването на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Тонга отне живота на най-малко трима души, засипа тихоокеанската страна с вулканична пепел и предизвика цунами, преминало през голяма част от тихоокеанския регион.

Служители на хуманитарните служби на ООН съобщават, че около 84 000 души - повече от 80% от населението на Тонга - са били засегнати от изригването на вулкана.

Великобритания ще си сътрудничи с Австралия и Нова Зеландия за изпращането в Тонга на вода, палатки и защитни средства, заяви британският външен министър Елизабет Тръс.

"Хуманитарната помощ ще бъде от полза за тази страна от Общността на нациите (бившата Британска общност), понесла значителни разрушения и загуба на живот, за да може да се справи с последствията от катастрофалното събитие", посочи тя.

Днес към Тонга ще отплава кораб на британските Кралски военноморски сили, натоварен с вода и медицинскo оборудване.

"В мислите си сме с тези, които са попаднали в капана на ужасяващите разрушения и загубата на живот, предизвикани от цунамито в Тонга", заяви Тръс.

Консулството на кралство Тонга помести в Туитър специално обръщение на тонганския крал Тупоу Шести. То е на тонгански, но в поместен в туита цитат на английски се казва следното: "Във времена на бедствия можем да преодолеем трудностите, като се обединим".

Междувременно, с възстановяването на комуникационните връзки с Тонга започнаха да се появяват и първите кадри и разкази на оцелели.

Жител на Тонга, който твърди, че е преплувал 7,5 километра за 27 часа до най-близкия остров Тонгатапу, когато е бил отнесен в морето след вулканичното изригване и последвалите опустошителни вълни цунами, е приветстван като истински Аквамен, предаде Ройтерс.

Петдесет и седем годишният Лисала Фолау е бил отнесен в морето миналата събота от родния си Атата - малък остров с население около 60 души. Мъжът е успял самостоятелно да преплува 7,5 километра до главния остров на архипелага, заради което в социалните мрежи масово го оприличават на популярния комиксов и филмов герой.

Фолау е намерен в неделя вечерта встрани от път, до който изтощеният мъж е успял да се добере от брега на океана.

Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Тонга започна на 14 януари. На следващия ден мощен трус и активна вулканична дейност предизвикаха няколко цунамита, в резултат на които столицата на страната Нукуалофа, намираща се на северния бряг на остров Тонгатапу, както и част от курортите и селищата в западната част на острова, понесоха сериозни щети. Властите съобщиха за три жертви.

"Просто се носех, подхвърлян наоколо от големите вълни, които продължаваха да прииждат", разказва оцелелият мъж пред местна радиостанция.

Историята на Ласала Фолау бързо се разпространи в различни тонгоански групи във Фейсбук и други социални мрежи. Мнозина побързаха да го сравнят с Аквамен, като не липсваха потребители, които го нарекоха "легенда".