Грузинският премиер Иракли Гарибашвили обвини украинския президент Володимир Зеленски, че се меси в политическата ситуация в страната му със своите коментари за протестите в Грузия миналата седмица, и предизвика гневен отговор от страна на Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на протестите срещу законопроекта за "чуждестранните агенти", който според критици сигнализираше обръщане към авторитаризъм в Грузия, Зеленски благодари на демонстрантите, че развяват украински знамена. Това показва уважение, добави той и пожела на грузинците "демократичен успех".

В петък грузинският парламент оттегли законопроекта, който заплашваше да навреди на опитите на бившата съветска република да изгради по-тесни връзки с Европа, отбелязва Ройтерс.

"Когато човек, който е в състояние на война... отговаря на разрушителните действия на няколко хиляди души тук, в Грузия, това е пряко доказателство, че този човек е ангажиран, мотивиран да направи така, че нещо да се случи, да се промени и тук", каза Гарибашвили в интервю за грузинска телевизия. "Искам да пожелая на всички мир и своевременен край на тази война", добави той.

Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко обаче обвини Гарибашвили, че повтаря "руска пропаганда", като намеква, че Киев се опитва да въвлече Грузия в конфликта с Москва.

"Ние категорично отричаме тези твърдения, които нямат нищо общо с действителността. Грузинските власти търсят враг на грешното място", написа Николенко във "Фейсбук". "Украйна е била и ще продължи да бъде приятел на грузинския народ, на който ние не искаме да попречим да построи европейско бъдеще", добави той.