Парламентът на Грузия днес отхвърли законопроекта за "чуждестранните агенти", който предизвика голяма вътрешнополитическа криза и застраши стремежа на кавказката страна към изграждането на по-тесни връзки с Европа, предаде Ройтерс.

Депутатите гласуваха против законодателството на второ четене, след като управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подкрепата си за предложения закон, става ясно от публикация на сайта на грузинския парламент, добавя БТА.

Три поредни вечери десетки хиляди грузинци излизаха по улиците на столицата Тбилиси, за да протестират срещу проекта, заявявайки, че правителството се опитва да тлане страната към засилващ се авторитаризъм.

Полицията използва сълзотворен газ, шокови гранати и водно оръдие, за да разпръсне протестиращите пред парламента в Тбилиси. Десетки демонстранти бяха арестувани.

Законопроектът изискваше всяка неправителствена организация, чието финансиране от чужбина възлиза на повече от 20%, да се регистрира в министерството на правосъдието като чуждестранен агент.