От Кремъл заподозряха американски опит за въвличане на Русия в грузинската криза в негативен план. 

Москва констатира, че нечия "видима ръка" се опитва да добави антируски елементи към ситуацията в Грузия, въпреки че поводът за протестите в страната няма отношение към Русия, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията, която послужи като повод за тези народни протести, няма никакво отношение към Русия. Наред с това виждаме нечия ръка - не можем да кажем "невидима", тя е напълно видима, защото виждаме откъде грузинската президентка се обръща към своя народ", каза Песков.

"Тя се обръща към грузинците и грузинките не от Грузия, а от Америка - и тази видима ръка старателно се опитва да добави тук антируски елементи", обвини той САЩ.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че на фона на ситуацията в Грузия съществува риск от провокации по отношение на Абхазия и Южна Осетия.

Предвид тези обстоятелства Москва "много внимателно и с голямо безпокойство" наблюдава какво се случва в Грузия, посочи Песков, цитиран от БТА.

Песков подчерта, че Русия не се намесва във вътрешните работи на Грузия и отбеляза, че в Кремъл са видели решението за оттегляне на спорния законопроект за "чуждестранните агенти", който предизвика протестите.

След ожесточени неколкодневни протести парламентът на Грузия все пак отхвърли законопроекта за "чуждестранните агенти", който предизвика голямата вътрешнополитическа криза, но протестиращите продължават да настояват за оставки.

Те излязоха на улицата, разтревожени, че кавказката страна може да бъде отклонена от прозападния път и от стремежа й към изграждането на по-тесни връзки с Европа.