Идентифицирани са и последните три тела на жертвите от трагичния инцидент, при който в събота загинаха 15 българи, а 40 оцеляха.
Според неофициална версия причината на катастрофата е счупен лагер в кормилната система. Другата версия е претоварване.
Българските експерти на министерството съобщават, че в неделя следобед разследващите са взели решение корабът "Илинден" да бъде изваден от езерото. Действието се предприема като крайна мярка за разкриване на истината по трагедията, пише в съобщението.
Междувременно днес следобед бе извършен пореден оглед на мястото в Охридското езеро, където потъна туристическият кораб. Няколко екипа водолази и следователи огледаха останките на кораба, които са изцяло под вода. Към македонските специалисти се присъедини и хърватски екип.
В Охрид от днес е и български екип от следователи, който да работи по разкриването на причините за инцидента.
Междувременно прокуратурата образува досъдебно производство за инцидента. Това съобщи на БТА зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който води разследването. Засега то ще се води срещу неизвестен извършител, посочи Джамбазов. Производството е по чл. 340 от Наказателния кодекс и е за допускане на потъване на кораб, вследствие на което са загинали 15 души.
На въпрос за това дали ще се търси отговорност на фирмите "Фара тур", организатор на екскурзията до Охрид и "Клюнчев" ООД, която е превозила българите, прокурорът отговори,че част от разследването ще бъде насочено и към самото организиране на екскурзията. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза по-рано днес, че засега няма данни двете фирми да са регистрирани по надлежния ред, с което нарушават Закона за туризма.
Общ интерес на България и Македония е да намерим кой е виновен и той да понесе съответната отговорност за трагедията в Охридското езеро, заяви главният прокурор Борис Велчев по Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.
Главният прокурор каза, че предстои обмяната на доказателства и информация между двете страни по случая. Велчев заяви, че в Македония в момента се намира Георги Илиев, ръководител на отдел “Разследване на тежки аварии и катастрофи” в Национална следствена служба. В понеделник заминава и заместник-главният прокурор Камен Ситнилски.
Главният прокурор не изключи и възможността за човешка грешка за трагедията с потъналия кораб, освен вече съществуващите версии.
Следователят Георги Илиев отбеляза, че прокуратурата в България е образувала дело за евентуален умисъл, като за това престъпление се предвиждат 10-20 години затвор. Българският екип от следователи и съдебни лекари, който пристигна в Охрид, ще посети в понеделник мястото, където потъна корабът "Илинден".