Католически свещеници започнаха днес в Германия мащабна акция за благославяне на хомосексуални двойки, след като Ватикана отново потвърди наскоро, че категорично се противопоставя на този вид брачни съюзи, предаде Франс прес.

Над 100 църкви в страната организират брачни церемонии, открити "за всички, които се обичат" - хомосексуални, лесбийки и хетеросексуални, с което се присъединяват към инициативата "любовта побеждава", лансирана от свещеници, дякони и доброволци.

"Издигаме глас и казваме: ще продължим да подкрепяме онези, които започват общ живот и ще благославяме съюза им", подчертават организаторите в интернет.

Очаква се кампанията, разкритикувана от Епископската конференция, да стане многодневна. Тя обхваща и разведените, които по принцип не могат да сключат повторно църковен брак.

В средата на март ватиканската Конгрегация по въпросите на вероучението разпространи текст, с който отново потвърди, че хомосексуалността се гледа като на "грях" и че е невъзможно еднополови двойки да получат църковна благословия за брак. През март 2600 свещеници, богослови и светски лица подписаха петиция с протест срещу този курс. Същевременно католическата църква в лицето на германския синод работи по реформа, засягаща деликатни теми като безбрачието, женените духовници и възможността да се обръща повече внимание на миряните и на жените.

По фасадите на много църкви в Германия се появиха знамена в цветовете на дъгата.

"Трябва най-сетне да признаем, че Църквата е част от живота и не само в случай на брак между мъж и жена, а във всички случаи на отношения, изградени въз основата на вяра, уважение и любов", заяви Биргит Мок от ръководството на синодалната група, натоварена с въпросите на сексуалността.

Германският синод поначало е гледан с голямо недоверие от Ватикана и от най-консервативните свещеници като архиепископа на Кьолн Райнер Мария Вьолки, които се страхуват църквата в Германия да не се отдели от цялата католическа църква. Някои обаче смятат, че католическата църква трябва да се модернизира на фона на отлива на вярващите от нея заради педофилски скандали и недостиг на нови свещеници. Католическата църква в Германия все още има най-много последователи в страната, но през 2019 г. броят на членовете й спадна на 22,6 милиона - с два милиона по-малко, отколкото през 2010 г. , когато избухнаха първите скандали заради сексуален тормоз на непълнолетни.