Това съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на американския център за наблюдение на джихадистки сайтове SITE.

На 3 април във вагона в метрото в Санкт Петербург се взриви атентатор самоубиец. Бомбата му е била натъпкана с метални парчета, така че да причини възможно повече жертви и наранявания.

Към 21 април жертвите от престъплението станаха 15, след като тежко ранена 56-годишна жена почина в болница, предаде ТАСС. Ранените към същия момент бяха 23-ма.

В изявление, цитирано от БТА, слабо известният "батальон" посочил, че нападателят Акбаржон Джалилов действал по инструкции, дадени му от лидера на Ал Кайда, Айман аз Зауахири.

Нападението било послание към Русия и към страните, участващи във войни против мюсюлманите, че "цената, която ще платят за тези войни е много висока".

"Тази операция е само началото", заплашва групировката, която твърди също, че мерките за сигурност, взети от руснаците, няма да попречат на нейните удари.

В същото изявление батальонът заплашва с нови атентати и настоява Русия да изтегли войските си от Сирия, пише руският вестник "Аргументи и факти".

Говорител на терористичната групировка, цитиран от "Дни", казал, че атентатът бил организиран във връзка с посещението на руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург на 3 април. Но това още същия ден беше ясно на руските наблюдатели.

"Изненадващо е, че си мълчаха досега", коментира изявлението на "Батальона" Виктор Озеров, шеф на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - руския сенат, цитиран от "Вести".

Остават в сила и други версии

"Комерсант" припомня, че руското следствие съвместно с киргизките тайни служби проверява дали Джалилов, роден в киргизстанската Ошка област в Киргизстан, не е бил под влияние на групировката "Туахид ал джихад".

Според киргизстанския Комитет за национална сигурност тя включва стотици етнически узбеки като Джалилов, включително от неговото родно място.

Медиите писаха по-рано, че поръчител на атентата в петербургското метро е Сирожидин Мухтаров, укриващ се под псевдонима Абу Салах ал Узбеки.

Мухтаров имал контакти с воюващи в Сирия уйгурски терористични групировки, свързани с Ал Каида и Джебхат ан Нусра. Освен това досега се предполагаше, че в атентата е замесена и "Ислямска държава".

Неотдавна шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников заяви, че поръчителят на атентата е установен, но обеща да огласи подробности за него по-късно, посочва електронният в. "Политиката днес".