Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласува на днешния си конгрес да не напуска незабавно коалицията с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщи Франс прес, на която се позова БТА.

Мнозинството от делегатите обаче гласуваха за започване на преговори с десницата по няколко теми като политиката по климата, минималната заплата и инвестициите в обществените услуги.

ГСДП, чиито двама нови ръководители от лявото крило Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен встъпиха днес официално в длъжност като съпредседатели, не постави конкретни срокове кога трябва да приключат тези преговори.

Сред исканията на социалдемократите са вдигане на минималната почасова ставка от 9,19 евро на 12 евро. ГСДП иска повишаване на минималната цена за бъдещия национален сертификат за емисии на парникови газове в секторите, които не влизат в европейския пазар за въглеродни емисии.

ГСДП иска за 10 години да бъдат инвестирани 450 милиарда евро в обществените услуги, включително образование, транспорт, достъп до цифрови технологии и дейности срещу климатичните промени.

Така ръководството на ГСДП поставя под въпрос балансирания бюджет, за какъвто твърдо настояват както десницата, така и центристкото крило на социалдемократите.

Двамата съпредседатели на ГСДП, които са критично настроени към коалицията с ХДС/ХСС, бяха избрани миналата събота. Много партийни членове на левицата искат излизане от коалицията и преминаването на ГСДП в опозиция.

По-рано, преди заседанието на левицата, единият съпредседател - Саския Ескен, заяви, че е готова да даде шанс на коалицията на канцлера Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Въпреки това Ескен изтъкна, че е скептична за шансовете на коалицията да оцелее.

Консерваторите от Християндемократическия съюз на Меркел вече заявиха, че няма да се съгласят на преразглеждане на постигнатото миналата година коалиционно споразумение.

Разпадането на управляващата коалиция може да доведе до предсрочни парламентарни избори или до правителство на малцинството. Ангела Меркел, която управлява Германия в продължение на 14 години, заяви, че няма да се бори за пети мандат.