От понеделник в Германия влиза в сила за период от четири седмици частична карантина, обяви днес федералната канцлерка Ангела Меркел, цитирана от световните агенции.

Страната налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Covid-19. Две седмици след началото ще има преценка дали мерките да се затегнат допълнително или да се отпуснат. Това се споразумяха днес в телефонна конференция премиерите на германските провинции и канцлерът Ангела Меркел. Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите.

Новите твърди мерки, които ще бъдат в сила в цялата страна, трябва да позволят да бъдат ограничени до минимум социалните контакти и така да бъде спряно бързото разпространение на коронавируса, отбеляза германската канцлерка.

"Трябва да действаме, и то сега, за да избегнем тежка извънредна ситуация в областта на здравеопазването в национален план", подчерта тя.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес-зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени.

Отворени остават и училищата и детските градини. Мерките ще продължат до 30 ноември, като целта им е да пречупят вълната на заразата и германците да могат да посрещнат Коледа с близки и приятели. След първите две седмици обаче ще се прегледа отново ситуацията и ще се прецени дали гастрономията и културните институции не могат да възстановят дейността си при строги хигиенни условия.

Мъж с маска за лице стои пред входа на компанията за доставка на храна в Берли

Снимка: AP/БТА

"Ако не вземем мерки сега, до няколко седмици се очакват по 100 смъртни случая и до 10 000 заразени на ден. Това не може да го понесем, икономиката също", коментира финансовият министър Олаф Шолц.

Той гарантира и нова финансова помощ за всички засегнати браншове. Малките и средните предприятия ще получат 75% от оборота, направен през ноември 2019 година, а големите фирми - 70%. Помощта ще възлезе на 7 до 10 милиарда евро.

Жена държи плакат с надпис „Културата умира“ на протест на работещи в развлекателната индустрия срещу икономическата политика на германското правителство за борба с COVID-19 и изисква повече подкрепа за бизнес

Снимка: AP/БТА

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство. Магазините остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ограничен брой клиенти - по един човек на 25 квадратни метра.

Кметът на столицата Берлин Михаел Мюлер призна, че частичната карантина е тежка мярка, но прояви оптимизъм, че Германия има "добри шансове" да излезе от нея "в добра форма". "Нашата надежда е, че (карантината) ще ни даде шанс да деескалираме тази драматична ситуация", каза Мюлер.

Снимка: AP/БТА

По-рано днес институтът "Роберт Кох" съобщи за рекордните близо 15 хиляди нови случая на коронавирус в Германия през последното денонощие. С това общият брой на регистрираните заразени в страната с население от 83 милиона души надхвърли 449 хиляди.

27 човека са починали за изминалите 24 часа от Ковид-19. С това общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване достигна 10 098.

Броят на починалите в Германия е по-нисък в сравнение с държави с аналогичен брой заразени, както и с другите големи европейски страни. Това се обяснява частично с добрата здравна система.