Германия включва Виена в червения си списък за опасност от зараза с Ковид-19. Решението на германското правителство да включи австрийската столица в списъка на рисковите райони е въз основа на повишения брой заразени с коронавирус в града, предаде Цветана Делибалтова, специално за БТА.

Миналата седмица Швейцария постави австрийската столица в списъка със задължителна карантина на лицата, идващи от Виена.

"От 5 септември броят на новозаразените дневно надхвърля 50 на 100 000 души, затова сме принудени да действаме", се казва в публикуваната във в. "Стандард" позиция на германската страна.

Решението е на германските министерства на външните работи, на вътрешните работи, на здравеопазването и на Института "Роберт Кох".

Първоначално се установява в кои държави или райони през последната седмица е надхвърлена горната граница на новозаразените и дали това е опасно за гражданите на Германия.

Предупреждението засяга германските граждани, които идват или напускат Виена на път за Германия. Държавата не забранява посещенията, но предупреждава за повишен риск при пътуване.

При влизане в Германия от рискова държава или район, е необходимо да бъде представен отрицателен тест за коронавирус, направен не повече от 48 часа по-рано.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг заяви за пресата: "Такива мерки са наложени на Брюксел, Париж, Прага и Женева. Това е европейски процес, а не виенска особеност. В сравнение с други милионни градове положението във Виена е много добро, особено ще се отнася до здравеопазването."