Представителите на тройката официални кредитори ще проверяват бюджетния дефицит и рецесията в Гърция и ще водят преговори по сключване на ново споразумение за втори заем на страната в размер на 130 млрд. евро, одобрен от лидерите на еврозоната в края на октомври, съобщи гръцкото радио, цитирано от БТА.

Според гръцките вестници се очаква разговорите да се водят върху искания на тройката за орязване на заплатите в частния сектор, за съкращения на доходите на държавни служители със специален стутат на заплащане като военни и висши чиновници, и за намаляване на държавните служители със 150 хиляди до 2015 г. Конфедерацията на труда ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор, е против исканията за орязване на заплатите, и започва от утре протестни действия. Гръцките работодатели пък искат повишенията на заплатите да бъдат замразени за срок от три години.
 
От тройката предупреждават, че споразумението с частния сектор за отписване на гръцкия дълг трябва да бъде постигнато, преди те да се съгласят да предоставят на страната нова помощ.

Тази сряда се очаква да бъдат подновени преговорите, които Гърция води с частните кредитори по отписване на част от нейния дълг.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос и германският външен министър Гидо Вестервеле, който бе на посещение в Атина, изразиха оптимизъм, че въпреки трудностите, преговорите ще бъдат успешни.

Според информация на британския в. "Сънди таймс", цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА,  заради сегашната ситуация Гърция ще бъде принудена още след 10 седмици, т. е. в края на март, да обяви фалит. "Сега Гърция няма достатъчно средства, за да изплати сумата от 14,4 млрд. евро по облигации, чийто падеж изтича на 20 март", посочва вестникът.

Според постигнатите договорености преди да получи втори спасителен пакет от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), Атина трябва да постигне споразумение с частните си кредитори за отписване на до 50 процента от гръцкия дълг към частни инвеститори.

В петък стана ясно, че частните кредитори са прекратили преговорите по дълга. Разговорите са ударили на камък по въпроса за лихвените проценти по новите облигации, с които ще бъде преструктуриран гръцкият дълг, писа в събота гръцкият вестник "Катимерини". Според изданието частните кредитори искат новите облигации да са с доходност от 5 процента, докато Гърция настоява тя да не надвишава 4 процента.