Протестите във Франция са срещу пенсионната реформа, която предстои да бъде одобрена от френския Сенат, предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

Правителството, което стои твърдо зад предложението на президента Никола Саркози за вдигане на пенсионната възраст, заяви, че обществената инфраструктура няма да бъде блокирана въпреки продължаващата вече седмица стачка в рафинериите, която принуди хиляди бензиностанции да затворят.

Железопътните услуги също са сериозно нарушени, тъй като стачните действия се засилват в навечерието на утрешния нов общонационален протест. Министри от правителството подчертаха, че в страната има достатъчно гориво и летищата са добре снабдени. Работниците в 12-те френски рафинерии продължават да стачкуват днес, като протестиращите са блокирали депа за гориво в Южна Франция. Шофьорите на камиони пък се движат с ремаркета от снощи, за да бавят пътния поток по магистралите край Лион и Рен, но все още не използват тежкотоварни камиони, за да блокират пътищата.

Френската полиция използва сълзотворен газ срещу включили се в протестите ученици в един от парижките квартали, съобщи "Фокус". Те подпалили автомобил, изпочупили са автобусни спирки и са замеряли полицаите с камъни, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Проявите на насилие са избухнали, след като около 300 ученици са се опитали да блокират достъпа до лицея „Жулио Кюри”. Той е сред 261 училища във Франция, засегнати от протестите срещу увеличаването на пенсионната възраст от 60 на 62 години. Към момента положението е овладяно, а движението - нормализирано.

До стълкновения между ученици и полиция днес се стигна и в други градчета край френската столица. Изстъпления на гимназисти като тези в Нантер е имало и в град Лион.
Френският премиер Франсоа Фийон предупреди протестиращите, че блокирането на жизненоважни инфраструктурни обекти е незаконно.

Мнозинството французи подкрепят протестните действия срещу планираното вдигане на минималната и пълната възраст за пенсиониране с две години до съответно 62 и 67 години. Според правителството тази мярка е единственият начин да бъде намален нарастващият дефицит в пенсионната система. Основните точки от проектозакона на Саркози са приети от двете камари на парламента и след гласуването в Сената на целия пакет от реформи, което е предвидено за сряда, проектозаконът скоро ще се превърне в закон.