Френското правителство реши да удължи днес с два месеца, до 24 юли, извънредното санитарно положение, въведено заради епидемията от Ковид-19, предаде Франс прес, като се позова на министъра на здравеопазването Оливие Веран.

Извънредното санитарно положение е в сила от 24 март в страната и се предвиждаше то да бъде отменено на 23 май. Но властите са преценили, че това би било преждевременно и че рисковете за ускоряване отново на епидемията ще бъдат големи в случай на рязко преустановяване на текущите ограничителни мерки. Това се посочва в проект на нормативен акт, разглеждан днес от френското правителство, който ще бъде обсъждан в понеделник в парламента.

Текстът посочва по-специално и при какви условия хората, идващи във Франция и заразените с вируса, ще трябва да бъдат поставени под карантина.

Пътниците до Франция, в това число и френски граждани, връщащи се у дома, ще бъдат поставени в задължителна двуседмична карантина, когато пристигнат на френска територия, като мярката цели забавяне на разпространението на вируса, допълва Ройтерс, като цитира Оливие Веран.

В проекта на нормативния акт се говори и за въвеждане на "информационна система", касаеща болните и тяхното обкръжение, като продължителността на тази система ще бъде една година, добавя Франс прес.

Във Франция излизането от изолацията ще започне на 11 май. Днес френският здравен министър заяви, че хората ще трябва да се научат да живеят за известно време с вируса.

Във Франция броят на починалите от коронавирус във Франция се увеличи днес със 166 до 24 760, но смъртните случаи в болниците и домовете за възрастни са продължили да намаляват, съобщи френското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Вчера жертвите на пандемията от Ковид-19 в страната бяха 218. Хоспитализираните са намалели до 25 827 спрямо 25 887 души вчера. Намалял е и броят на хората в интензивни отделения - до 3827 спрямо 3878 вчера. И двата показателя намаляват от повече от две седмици.