Това съобщи канцеларията на новия премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс и БТА.

Озбърн заемаше поста от 2010 г. и бе смятан за вероятен следващ министър-председател на Великобритания до референдума на 23 юни. Тогава британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.

Озбърн бе лидер на кампанията за оставане в ЕС и близък съюзник на предишния премиер Дейвид Камерън, отбелязва Ройтерс.

Новият финансов министър ще е Филип Хамънд, който досега бе министър на външните работи. Това е първото назначение в правителството, направено от Тереза Мей, която стана премиер на Великобритания вчера, отбелязва Ройтерс.

Филип Хамънд заяви, че страната не се нуждае от извънреден бюджет и че вместо това той ще следи икономическата ситуация през лятото, преди да определи целите за държавните разходи, както е нормално през есента.

Пред "Скай Нюз ТВ" той подчерта, че предстои много работа, която трябва да се свърши.

Премиерът даде ясно да се разбере, че ние ще представим нашите фискални планове посредством т.нар. "есенно изявление", както е обичайно през есента, като преди това ще проследим внимателно ситуацията през лятото, посочи той.

Финансовият министър също така подчерта, че британските власти все още не са взели решение кога да активират Член 50 от Лисабонския договор на ЕС, давайки по този начин официален старт на преговорите по развода със съюза.

ТАСС припомня, че 60-годишният Хамънд е оглавявал британското министерство на външните работи от 2014 г. Преди това той е бил министър на отбраната (2011-2014 г.) и министър на транспорта (2010-2011 г.) Финансовият министър е вторият по значимост човек в британското правителство след премиера, отбелязва ТАСС.

Новите назначения и послания на Тереза Мей >>