Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз са обсъдили и са отхвърлили инициативата на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за провеждане на среща на лидерите на блока с руския президент Владимир Путин, заяви днес самата Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Това беше една много обстойна и нелека дискусия, каза Меркел. - Още веднъж определихме при какви условия сме готови да работим и да общуваме по-тясно с Русия . . . Днес не бе взето решение за провеждане на среща в близко време."

Германската канцелерка обаче подчерта важността от поддържане на диалога с Русия и каза, че страните членки на ЕС "работят върху формата на този диалог", отбелязва БТА.

Агенция Блумбърг, позовавайки се на дипломатически източници, отбеляза, че инициативата за среща на върха ЕС-Русия не влезе в заключителната декларация на срещата на Европейския съвет за Русия заради възраженията на редица страни членки от Източна Европа, заявили, че са готови да наложат вето на този документ.

Освен това обаче в декларацията не се споменава и стратегията на Върховния представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел за "отблъскване, сдържане и въвличане" на Русия, посочва ТАСС.

Германската канцлерка заяви също, че Европейската комисия ще продължи да проучва закона на Унгария за ЛГБТ, както и че лидерите на ЕС са се споразумели да предоставят близо 3 млрд. евро помощ по пакта за миграцията с Турция, отбелязва Ройтерс.