Каква е целта на това посещение? – ще се запитат мнозина. Отговорът гласи: борба срещу социалния дъмпинг, коментира Дойче велле.

Когато българска или румънска фирма наеме по договор работници и ги командирова в Германия или Франция, те получават заплащане по българска или румънска тарифа, а не по германска или френска.

Това ги прави много по-евтини и съответно застрашава работните места на германци или французи. За този трик е прието определението "социален дъмпинг", а френският президент Еманюел Макрон търси подкрепа в страни като Румъния и България за борбата си срещу този дъмпинг.

Под заглавие "Офанзива по очароването на Изтока", германският "Тагесшпигел" пише:

"Минаха 14 години, откакто тогавашният френски президент Жак Ширак скастри държавите от Източна Европа. Те били "пропуснали една чудесна възможност да си затварят устата", каза Ширак по повод проамериканската позиция по интервенцията в Ирак на държави като Полша, Унгария и Чехия, които тогава още не членуваха в ЕС.

Подобно презрително отношение към сегашните източноевропейски партньори в ЕС днес един френски президент изобщо не може да си позволи. Това с особена сила се отнася за Еманюел Макрон, който има нужда от подкрепата на източноевропейците за едно от централните си европолитически намерения: реформата на директивата за командироване на работници.

За това свое намерение Макрон ще се опита да намери подкрепа по време на пътуването си до Австрия, Румъния и България. "Тагесшпигел" припомня, че президентът е обещал на своите избиратели промени в европейските правила за командироването на работна ръка.

Французите, които работят по строежите и кланиците или пък се грижат за възрастни и безпомощни хора, усещат сериозна заплаха за работните си места тъкмо в резултат от социалния дъмпинг. Нека да припомним, че това важи и за други европейски страни, включително за Германия и Австрия, например.

В същото време в източноевропейските страни, откъдето в повечето случаи идват нежеланите конкуренти на френския и на други европейски трудови пазари, редовно се аргументират със свободата на движение в границите на ЕС.

В центъра на спора е тъкмо директивата за командироване на работници, която трябва да бъде преработена, както още през март 2016 г. предложи Еврокомисията.

За Макрон обаче досегашните варианти за промени не са достатъчно радикални и той продължава да настоява пренаемането на работна ръка да се уреди по-строго, в закрила на френските работници.

По-нататък "Тагесшпигел" припомня, че на 23 август в Залцбург Макрон ще разговаря с австрийския канцлер Кристиан Керн, с чешкия премиер Бохуслав Соботка и със словашкия им колега Роберт Фицо, на следващия ден ще се срещне в Букурещ с румънския си колега Клаус Йоханис, а на 25 във Варна ще разговаря с българския премиер Бойко Борисов.