Европейският парламент осъди с огромно мнозинство прекратяването на конституционната защита на абортите в САЩ и призова такива гаранции да бъдат включени в Хартата на основните права на ЕС.

С 324 гласа "за", 155 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се" депутатите от ЕП приеха резолюция, в която е записано осъждането от страна на 27-те държави-членки на ЕС след решението на Върховния съд на САЩ от 24 юни, съобщи АП.

"Това трябва да ни е за урок: правата на жените и момичетата не могат да се приемат за даденост и винаги трябва да се борим за тяхната защита", заяви Хелене Фритзон, заместник-председател на парламентарния алианс на социалистите и демократите.

"САЩ ясно показаха защо трябва да използваме всички налични инструменти, за да защитим правото на аборт в ЕС", заяви Стефан Сежурне, председател на либералната група Renew Europe в Европейския парламент.

Резолюцията призовава държавите членки да добавят в Хартата на основните права изречение, гласящо "Всеки има право на безопасен и законен аборт".

Националните закони определят статута на абортите в отделните страни от ЕС, подобно на това, което решението на Върховния съд ще доведе за щатите в САЩ, припомня Ай Би Си нюз. Абортите са законни и се практикуват без особена политическа съпротива в много страни членки, но са забранени в Малта и ограничени в Полша.

В резолюцията на Парламента на ЕС се споменава неотдавнашен случай в Малта, свързан с американска туристка, която е направила непълен аборт и не е могла да получи премахване на феталната тъкан, дори ако животът ѝ е бил в опасност.

В резолюцията се посочва, че активист за правата на човека в Полша е бил обвинен за предоставяне на хапче за аборт.

Отмяната от страна на Върховния съд на САЩ на историческото решение по делото "Роу срещу Уейд" окуражи противниците на абортите по целия свят. В резолюцията на ЕС се изразява загриженост "за възможното рязко нарастване на паричните потоци, финансиращи групи противници на абортите по света, включително и в Европа".

Въпреки подкрепата за резолюцията, не се очаква тя да окаже незабавно въздействие върху законодателството за абортите в блока.