Европейската комисия одобри договор за доставка на ваксини срещу ковид с американската компания "Новавакс", съгласно който могат да бъдат закупени до двеста милиона дози, предадоха Ройтерс и Франс прес.

По силата на договора страните от ЕС ще могат да закупят до сто милиона дози от ваксината на "Новавакс". Договорът съдържа и опция за доставка на допълнителни сто милиона дози до 2023 г., след като ваксината бъде одобрена от европейските здравни власти, които в момента я проучват, уточни Комисията.

"Докато в Европа и по света се разпространяват нови варианти на коронавируса, този нов договор с компания, която вече изпробва успешно ваксината си срещу тези варианти е допълнителна предпазна мярка за защита на нашето население", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Страните от ЕС ще могат да получат първите дози от "Новавакс" още през последното тримесечие на тази година, изтъкна Комисията.

"Новавакс" потвърди информацията за сключването на споразумението и добави, че работи по предоставянето на данни за ваксината на Европейската агенция по лекарствата през третото тримесечие на тази година. Доставката на първите дози ще започне след получаването на одобрение.

"Новото ни споразумение с "Новавакс" разширява списъка на използваните от нас ваксини с още една ваксина на базата на протеини, платформа, която се показва като обещаваща при клиничните изпитания", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.