Европейската комисия съобщи, че е подписала договор от името на страните членки на ЕС с британския фармацевтичен гигант Астра Зенека (AstraZeneca) за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната потенциална ваксина срещу новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Това е първият по рода си договор, сключен от съюза.

Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.

Преди дни "Астра Зенека", която разработва ваксина срещу новия коронавирус съвместно с учени от Оксфордския университет, е пристъпила към първата фаза на изпитания във Великобритания на лечение на базата на моноклонални антитела (mAb), съобщиха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на фармацевтичната компания.

Целта на клиничните изпитания на препарата AZD7442 - комбинация от две моноклонални антитела, е да установят дали той е безопасен и се понася добре.

В изследването са включени 48 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години.

Моноклоналните антитела имитират естествени антитела, произвеждани от организма за борба с инфекции. Те могат да се синтезират в лаборатория за лечение на болести. Сред настоящите им приложения са в борбата срещу някои видове рак.

"Астра Зенека" получи този месец разрешение да проведе в Русия третата фаза от клиничните изпитания на ваксината си AZD1222 за профилактика на коронавирусна инфекция при възрастни хора. Тестовете с участието на 150 души ще бъдат извършени в четири болници в Санкт Петербург и Москва.