ЕС отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран и прие юридически инструмент за защита на работещите в Иран европейски фирми от американските санкции, обяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, цитирана от Франс прес и БТА.

"Одобрихме актуализацията на блокиращия статут и вземаме всички мерки да позволим на Иран да се възползва от икономическите следствия на отмяната на санкциите", каза Могерини след среща с външните министри на страните от ЕС.

Европейският блокиращ закон ще влезе в сила на 6 август, датата на първата група американски санкции. Втората група ще влезе в действие на 4 ноември, по време на междинните избори за Конгрес на САЩ.

Целта на този регламент от 1996 г. е да се противодейства на факта, че американските санкции важат за всички физически и юридически лица по света съгласно принципа на екстериториалност на американското право. Много европейски фирми като петролната компания Тотал решиха да се изтеглят от Иран, ако за тях не се направи изключение от американските санкции.

Вашингтон отказва да направи изключение от санкциите си за европейските фирми, след като разкритикува ядреното споразумение с Иран.

Могерини призна, че това е трудна задача, тъй като "САЩ имат немалка тежест в световната икономика".

"Не съм в състояние да кажа дали усилията ни ще са достатъчни, но правим каквото можем, за да избегнем смъртта на иранското ядрено споразумение, защото последиците за всички нас биха били пагубни", предупреди тя.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан настоя, че трябва да се позволи на Иран да продължи да продава петрола си.

"ЕС и другите страни подписали споразумението с Иран през 2015 г. - Китай и Русия, търсят финансов механизъм, който да гарантира на Иран, че може да изнася петрола си", каза той.

Службите на европейския комисар за енергетиката Мигел Канете работят по този механизъм и се чакат предложения, съобщи дипломатически източник.

По европейски данни енергийният сектор е донесъл 50 милиарда долара приходи на Иран през 2017 г. Те идват предимно от петрола, защото износът на природен газ е нисък - 10 милиарда куб. м през 2017 г.

Иран изнася по 3,8 милиона барела петрол дневно. 20 процента се купуват от ЕС, а 70 процента от Китай и други азиатски страни.

Очаква се сделките с иранския петрол вече да се извършват в евро, а не в щатски долари, чрез преводи от европейските централни банки и иранската централна банка, отбелязва АФП.