Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори по телефона с президента на Финландия и с премиера на Швеция във връзка с тяхното кандидатстване да влязат в НАТО. Турция, като член на пакта, се противопостави на това им желание и публично постави въпроса дали трябва се допуска присъединяването им.

 

Пред шведския премиер Магдалена Андершон турският президент е посочил, че Турция отдавна обръща внимание, че изпитва безпокойство от контактите на Швеция с лица и така наречени организации, действащи под контрола на терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС.

Той е изтъкнал, че и терористичната организация ФЕТО продължава присъствието и дейностите си в Швеция, съобщават турският телевизионен канал НТВ и дирекцията по комуникации на турското президентство. Ердоган е настоял, че Швеция трябва да прекрати политическата си, финансова и оръжейна подкрепа за терористичните организации.

Той е заявил, че твърдението, че ПКК/ПДС/СЗН води борба с ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава" - бел.ред.) не отговаря на истината, пише БТА. Той е посочил, че очаква Швеция да предприеме конкретни и сериозни стъпки, показващи, че споделя безпокойствата на Турция във връзка с терористичната организация ПКК и разклоненията на тази организация в Сирия и Ирак.

Ердоган е отбелязал, че до днес Турция винаги е давала пълна подкрепа за политиката на отворени врати на НАТО, като е изтъкнал, че солидарността в рамките на алианса както от гледна точка на сигурността на страните членки, така и на колективната сигурност, е основна ценност.

Финландският президент Саули Нинистьо също коментира разговора и заяви, че е провел "открит и директен" диалог по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган относно кандидатурата на Финландия за членство НАТО, предаде Ройтерс.

"Заявих, че като съюзнички на НАТО Финландия и Турция ще поемат взаимни ангажименти в сферата на сигурността и по този начин отношенията ни ще укрепнат", написа Нинистьо в Туитър след разговора.

"Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления. Близкият диалог продължава", допълни той.