Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли спекулации за промени в кабинета след назначаването на нов министър на хазната и финансите и на нов управител на централната банка, като обеща нова ера в икономиката, предаде в."Хюриет дейли нюз".

В изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза, че медийни информации за промени в кабинета или промяна на структурите на някои министерства са чисти спекулации.

Ердоган назначи за нов министър на хазната и финансите Лютфи Елван, след като прие в понеделник оставката на досегашния министър и негов зет Берат Албайрак. В събота Ердоган уволни управителя на централната банка Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал.

Ердоган обеща днес нова ера в турската икономика с нови стъпки за подобряване на инвестиционния климат и за повишаване на ефективността на икономическата политика на страната.

Ние ще постигнем нашите цели, построявайки икономическата политика върху три стълба: ценова стабилност, финансова стабилност и макроикономическа стабилност. За тази цел ние подготвяме благоприятна среда за дългосрочни спестявания и инвестиции, каза Ердоган.

Той посочи, че Турция ще се съсредоточи върху спечелване на доверие и надеждност в икономическата политика и намаляване на рисковата премия за страната.

Ердоган каза, че Турция ще има серия срещи с международни инвеститори, за да ги запознае с възможностите и подкрепата, която страната ще им предостави.