Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не изключи възможността Вашингтон да подкрепи Анкара по въпроса за извършването на нова операция в сирийската провинция Идлиб, предаде ТАСС, позовавайки се на изказване на Ердоган пред журналисти в парламента.

"У нас с (президента на САЩ Доналд) Тръмп може в даден момент да възникне определен вид солидарност", отговори турският лидер на журналистически въпрос как Вашингтон би могъл да подкрепи Анкара при възможна операция на турската армия в Идлиб.

Снощи Тръмп каза, че САЩ и Турция си сътрудничат тясно за уреждане на ситуацията в Идлиб. По думите на американския президент Ердоган не иска "да загиват хиляди и стотици хиляди хора" в тази сирийска провинция. Тръмп за пореден път нарече турския си колега "корав тип" и добави, че между двамата има "много добри отношения".

Ердоган обяви още пред журналисти днес, че Анкара е готова да използва цялата си бойна сила в случай на една военна операция в Идлиб.

"Вече казахме, че може да започнем операцията в Идлиб по всяко време. Турция ще използва цялата си (военна) сила", отговори той на журналистически въпрос дали ВВС на Турция ще участват в евентуална операция там.

Преди това на заседание на парламентарната група на управляващата партия Ердоган даде да се разбере, че Турция няма да се поколебае да се погрижи сама за безпокойствата си около сигурността.

"Само въпрос на време е, преди да започне нова операция в Идлиб, Северозападна Сирия", заяви президентът.

"В момента отправяме последни предупреждения. За съжаление не успяхме да постигнем желания резултат било в нашата страна, било в Русия", каза той, имайки предвид преговорите между делегации на двете страни първо в Анкара, а в началото на тази седмица и в Москва.

"Турция извършва всякакъв вид подготовки по въпроса за Идлиб. Някоя нощ внезапно може да дойдем. Една операция в Идлиб е въпрос на време. Решени сме на всяка цена да превърнем Идлиб в сигурно място както за Турция, така и за жителите на района", предупреди Ердоган.