Като се вземат предвид фактори като вирусните мутации и процентите на ваксинация, времевата рамка около превръщането на коронавируса в сезонно заболяване е невъзможна за прогнозиране. Това заяви заместник-директорът на Руския централен изследователски институт по епидемиология Александър Горелов, съобщава агенция ТАСС.

"Невъзможно е да се поставят ясни срокове, в които да можем да се борим с тази инфекция до една конкретна дата, след която Covid-19 да се превърне в сезонно заболяване. Процесът е многофакторен. От моя гледна точка е невъзможно да се посочи конкретна времева рамка, че утре или вдругиден, или в обозримо бъдеще заразата ще бъде вече сезонна", каза той на Евразийския икономически форум, допълва БНР.

Горелов допълни, че в света няма антивирусно лечение, което да регулира инфекциозния процес.

"От друга страна, имаме ваксини, но само 10% от населението по света е ваксинирано срещу коронавирусната инфекция", като се вземат предвид фактори, като вирусни мутации и проценти на ваксинация. "Не забравяйте и за явлението предаване на вируса към неимунен организъм. Промените най-често настъпват при неимунния организъм, както и всичките му мутации, с които човечеството се сблъсква отново и отново", каза още той.

По-рано ръководителят на санитарния надзор на Русия Анна Попова заяви, че коронавирусът ще се превърне в сезонна инфекция, подобно на грипа.