Европейската комисия няма да препоръча задължително ваксиниране против Covid. Това заяви днес говорител на комисията в отговор на въпроси, свързани с изявления на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщи БТА.

Комисията няма пълномощия по въпросите на здравеопазването и те се решават от държавите в ЕС, посочи говорителят. Той обясни, че Фон дер Лайен е изразила личното си мнение, когато е казала, че държавите от ЕС трябва да обмислят дали да не направят ваксините задължителни.

Според Фон дер Лайен е подходящо въпросът да бъде обсъден, но ЕК няма да прави препоръка за въвеждане на задължителни ваксини, отбеляза говорителят. Той изтъкна, че все още 150 милиона граждани на ЕС не са ваксинирани и повечето от тях отговорят на условията за имунизация.

Междувременно стана известно, че видният епидемиолог Карл Лаутербах от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е номиниран за нов министър на здравеопазването на Германия.

През последните месеци Лаутербах, който е редовен участник в телевизионни предавания, си спечели репутацията на експерт по коронавирусната пандемия и стана известен със своите призиви за спазване на ограничителните мерки. Миналата седмица той изрази недоумение, че на футболни мачове в Германия е имало 50 хиляди души публика.

"На нито един мач не бива да има повече от 5000 зрители", заяви той след дербито между "Кьолн" и "Борусия Мьонхенгладбах", на което стадионът беше пълен.

Номинацията на Лаутербах бе подкрепена от регионалния премиер на Бавария Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз (ХСС), който също е привърженик на строгите мерки за борба с коронавируса, отбелязва ДПА.

Италия пък направи от понеделник, 6 декември, живота по-неудобен за неваксинираните хора, забранявайки им достъп до закритите по,ещения на заведенията за хранене, театрите и музеите в опит да контролира разпространението на коронавируса и да насърчи скептиците да се ваксинират. До 15 януари 2022 г. полицията ще може да контролира дали посетителите, настанени в ресторанти или барове, имат "супер" здравен пропуск, удостоверяващ, че са или ваксинирани, или са се възстановили от вируса.

Доклад на службата за оценка на заплахите, изготвен по данни от разузнавателната общност в Белгия и цитиран в местни медии, пък прогнозира, че общественото напрежение в страната ще нарасне, ако се въведе задължително ваксиниране срещу Covid, предаде БТА.

Отбелязва се, че недоволството вече е значително заради въвеждането на сертификата при посещение на много обществени места. В Белгия в неделя  и през ноември бяха организирани протести срещу противоепидемичните мерки, в които участниците бяха хиляди.

Премиерът Александер де Кро заяви пред парламента, че въпреки имунизирането на 89 на сто от пълнолетните, епидемията остава опасна и са необходими допълнителни усилия.

Властите във Фландрия днес потвърдиха, че щамът Омикрон е бил открит в пробите на белгийски ученици, завърнали се още в средата на ноември от Чехия след състезание по водна топка.