Не търсете отговори от Брюксел, време е да говори Лондон. Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС, предаде БТА.

Той не пожела да уточни съдържанието на разговора в петък между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей. Отбеляза единствено, че двамата събеседници са обменили мнения и информация и ще поддържат връзка.

Говорителят се въздържа от оценка на различните предположения от последните дни какво ще бъде необходимо, за да продължи процесът по оттеглянето на Великобритания.

В отговор на въпрос той отбеляза, че предпазната мярка за ирландската граница е част от споразумението между ЕС и Лондон, което не подлежи на предоговаряне.

След като британският парламент отхвърли споразумението за Брекзита, договорено от премиерката Тереза Мей с Брюксел, възможността Великобритания да напусне ЕС без договор изглежда по-вероятна, което накара много британци да започнат да се запасяват с храни, пише френският в. "Паризиен". Гражданите, избрали този подход, общуват чрез Фейсбук група, но и много предприятия са възприели също такъв подход - включително супермаркети като Теско и Ем енд Ес и британския клон на Нестле.

Източници от правителството на Република Ирландия заявиха, че "няма шанс" за сключване на двустранно споразумение между Лондон и Дъблин, с което да се избегне необходимостта от предпазна клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, пише британският в. "Гардиън". ЕС заяви много ясно, че споразумението за Брекзита не може да бъде предоговаряно, освен ако премиерката Мей промени предложенията си, добавят представителите на Дъблин. Ирландското правителство държи на цялото споразумение, договорено между Лондон и Брюксел, включително на предпазната клауза, увери ирландският външен министър Саймън Ковини.

Източник от британското правителство пък отхвърли идеята за евентуална промяна на споразумението от Разпети Петък, слагащо край на конфликта в Северна Ирландия и заяви, че такъв вариант не е бил обсъждан.

Очаква се в речта си пред британския парламент тази вечер, в която ще изложи резервния си план след отхвърлянето на договореното от нея споразумение, Тереза Мей да подкрепи нови усилия за преговори с Брюксел за предоговаряне на предпазната клауза за Северна Ирландия, пише в. "Гардиън". Целта е да бъдат привлечени обратно депутатите консерватори и депутатите от Демократичната юнионистка партия, които отказаха да подкрепят предложението на Мей, отбелязват източници от правителството.

Най-важният приоритет на премиерката е да предотврати историческо разделение на Консервативната партия. Някои консервативни депутати заплашиха да се отделят в нова партия, ако Мей реши да подкрепи оставане в митническия съюз - което е едно от основните искания на лейбъристите и на консервативните поддръжници на "мекия Брекзит" по норвежки модел, отбелязва британското издание.

Мей имаше трудна задача и не изигра картите си добре - но за сметка на това тя е упорита и в това се крие силата й, пише в. "Вашингтон пост". Проблемът пред нея е, че Консервативната партия не може да стигне до споразумение за курса, който трябва да следва. През последните две години британската премиерка се бореше не толкова с бюрократите в Брюксел, колкото с различните фракции в собствената си партия.

Защо тогава премиерката запази поста си? Защото никой друг не иска да го заеме, или поне не иска да го заеме в момента. Всички водещи консерватори по принцип искат поста на Мей, но по-късно, след като тя или успее да наложи някаква версия на своя компромис, или се провали и тогава някой ще трябва да спасява Великобритания и Брекзита.