Европейската комисия обеща допълнително финансиране от 30 млн. евро, с които да отговори на най - належащите нужди на засегнатите от мощната експлозия в Бейрут на 4 август, при която загинаха близо 160 души. Тази сума се добавя към 33 млн. евро, за които вече съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, предава БНР.

Еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич уточни, че средствата ще бъдат насочени за осигуряване на убежище за пострадалите, неотложна медицинска помощ, вода, храни.

"Решени сме да подкрепим ливанския народ както днес, така и в дългосрочен план, за да му помогнем да се възстанови", подчерта той.

Новата финансова помощ ще бъде изпратена чрез агенции на ООН, неправителствени и международни организации и ще бъде подложена на стриктен контрол, уверяват от Комисията.

43-метров кратер е останал след взрива в Бейрут, а силата му се равнява на земетресение със сила 3,3 по скалата на Рихтер.

Данните бяха оповестени от служител на сигурността, цитиран от БТА. Агенцията цитира доклади на френски експерти, които извършват оценка на бедствието в района.

Взривът беше регистриран и от сензорите на Американския институт по геофизика (USGS), като силата му е била равностойна на земетресение с магнитуд 3,3.