Броят на демонстрантите на площад "Тахрир" в Кайро достигна 1 милион души, съобщи катарската телевизия Ал Джазира, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Докато Хосни Мубарак е президент на Египет всякакви преговори с правителството са безсмислени, заяви Мохамед ел Барадеи, който е водач на Националното обединение за промени, цитиран от Би Би Си и ИТАР-ТАСС. По думите му до петък Мубарак трябва да напусне страната, за да се избегнат кръвопролития.
"Не мисля, че Мубарак иска нови кръвопролития. Няма никаква причина той да остане и ден повече", подчерта той.

"Ще обърнем страницата. Прощаваме за миналото", добави Барадеи, намеквайки, че Мубарак няма да бъде съден, ако сдаде властта, както искат протестиращите и опозицията. Това виждане обаче не се споделя единодушно от протестното движение. "Искаме Мубарак да бъде съден. Барадеи не говори от наше име", заяви активистът Мохамед Уакед от опозиционната организация "Кефая" ("Достатъчно").

Египетската армия пък е затворила
тази сутрин достъпа до Кайро и други градове, в които опозицията готви т.нар. Милионно шествие, предаде Франс прес. Армията прегради на километър от Кайро автомагистралата, свързваща Александрия със столицата. Образува се дълга колона от чакащи камиони със стоки и коли. Войниците не пропускаха превозни средства, насочили се към Кайро. Според репортер на АФП, блокиран от армията е и изходът от градовете Мансура, Суец и Фаюм.

Железопътното движение е прекъснато от вчера, не работи и линията на метрото, свързваща Кайро и Шубра ел Хейма (на 20 км северно от града), поради което много жители на столицата не успяха да отидат на работа.
Определяйки исканията на народа като законни, армията се ангажира да не използва сила, но призова демонстриращите да протестират с мирни средства.

Същевременно от българското МВнР съобщиха, че четирима български граждани от Александрия са били евакуирани със съдействието на гръцкото консулство в града и са отпътували за Атина. МВнР даде указания на посолството в гръцката столица да посрещне и настани нашите съграждани, докато бъдат транспортирани в България.
Днес следобед се очаква евакуация от Кайро на десетки българи с правителствения самолет.

От началото на протестите в Египет по неофициални данни са загинали около 300 души, ранени са над 3000 души и стотици са били арестувани, каза върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай, уточнявайки, че става дума за непотвърдени данни. Пилай изрази дълбока тревога от растящия брой жертви и призова египетските власти да се уверят, че полицията и другите сили за сигурност избягват употребата на сила, посочва АФП. 

Последна актуализация в 16.22 ч.