Новият президент на Сенегал - 44-годишният двуженец Басиру Диомайе Файе, положи клетва като държавен глава на церемония в Експозиционния център в новия град Диамниадио, близо до Дакар, предадоха Франс прес и БТА. 

На церемонията присъстваха стотици сенегалски представители и няколко държавни глави на африкански страни. След полагането на клетва Файе се върна в Дамаск с автомобилен кортеж, придружаван от конна гвардия и приветства стотиците жители на столицата, излезли по улиците на града, за да го посрещнат.

След това шествие, продължило до президентския дворец, предходният държавен глава Маки Сал връчи символично ключа на президентството на Файе и напусна сградата.

След триумфална победа на първия тур на изборите с 54,28 процента от гласовете, Файе, който досега не е заемал избираема длъжност, става най-младият президент на Сенегал от независимостта на страната през 1960 г., и то по-малко от три месеца, след като излезе от затвора.

След три години на напрежение и предизборна криза през настоящата година, в първата си реч като президент Файе вчера заяви, че си дава сметка за дълбокото желание на сънародниците му за промяна в страната и че това е довело до голямата му победа на първия тур на изборите на 24 март.

Снимка: БТА/АП, Sylvain Cherkaoui

Файе ще бъде президент за мандат от пет години. Предшественикът му Маки Сал управляваше страната 12 години и запази силни връзки със Запада и с Франция, като същевременно диверсифицира и партньорствата на Сенегал. Но последните три години от мандата му бяха белязани и от размирици, които причиниха смъртта на десетки хора и арести на стотици сенегалци.

Сред задържаните беше и опозиционерът Усман Сонко. А за Файе се смята, че е опозиционер, израснал в сянката на Сонко.

Файе е работил в данъчната администрация, бил е високопоставен представител там. Той идва на власт с дневен ред за намаляване на цената на живота, борбата с корупцията и постигането на националното помирение.

Файе обещава и намаляване на безработицата сред сенегалските младежи. Той обещава и преразглеждане на договори, сключени с френски компании в областта на петрола и на природния газ, както и договорите в областта на минното дело и на риболова.  

Новият президент назначи за премиер на страната ключова фигура, довела до неговото избиране на президентския пост - Усман Сонко. За него се смята, че е ментор на Файе. Новият премиер обеща, на свой ред, в скоро време да бъде съставено и ново правителство на страната. 

Файе въплъщава новото поколение сенегалски политици. Той се възхищава на Барак Обама и на Нелсън Мандела и се определя като "панафриканист от левицата".

Обещава да работи за връщането на Нигер, Мали и Буркина Фасо в Общността на западноафриканските държави. Трите страни са ръководени от хунти, които скъсаха отношенията с Франция е се сближиха с Русия. Мали и Буркина Фасо, а също и хунтата в друга африканска държава - Гвинея, изпратиха представители на церемонията по полагане на клетва от Файе вчера. 

В края на предизборната си кампания той се качи на трибуната с двете си съпруги - Мари и Абса. Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да покаже открито, че има повече от една брачна партньорка. Полигамията (многобрачие) е традиционна и религиозна практика, здраво вкоренена в сенегалската култура, но досега не е имало две първи дами.

Мари Кхоне, първата му съпруга, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си съпруга, Абса, Файе се жени преди малко повече от година, предаде вчера АФП. 

Полигамията отдавна е спорен въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население. Много жени там са против тази практика, която смятат за лицемерна и несправедлива спрямо тях.  Комисията на ООН за правата на човека постанови в доклад през 2022 г., че полигамията дискриминира жените и трябва да бъде изкоренена. 

Освен обществена дискусия обаче, двуженството предизвика въпроси за официалния протокол, който трябва да бъде преразгледан заради двете първи дами.