От днес носенето на маски на открито е задължително в Италия. Глоба до 1000 евро очаква тези, които откажат да спазват мярката. Страната удължи и въведеното заради COVID-19 извънредното положение до 31 януари.

Носенето на маска навън се въвежда след като страната вчера отбеляза негативен рекорд на новозаразени за денонощие - 3678 заразени и 31 смъртни случаи. За последно страната отчете над 3000 случая на 24 април. Тогава, само няколко седмици преди правителството да разреши на барове, ресторанти и магазини отново да отворят, бяха регистрирани 3022 случая на зараза. Същия ден починаха около 420 души.

Сега отново се връща носенето на маска навън. Тя ще може да се сваля, само ако човек се намира навън дълго време сам. Премиерът на Италия Джузепе Конте каза, че мярката се въвежда, за да не бъде отново ограничена социалната и производствената дейност в страната. И препоръча настоятелно на сънародниците си да носят маски и у дома, защото това помага за предпазването и на техните близки, но поясни, че това е само препоръка, защото правителството не може да регулира и поведението вкъщи на италианците.

Според новите мерки регионалните власти ще могат да втвърдяват съществуващите на национално ниво антикоронавирусни мерки, но няма да имат право да ги отменят едностранно.

Във Фейсбук министърът на здравеопазването Роберто Сперанца съобщи, че е подписал заповед, предвиждаща задължителни тестове за вируса за пристигащи от Белгия, Холандия и Чехия.

Италия беше първата страна в Европа, която беше ударена от Ковид-19, и смъртността там е на второ място на континента; преди нея по този показател е само Великобритания. По официални данни, от началото на епидемията в Италия през февруари са починали 36 061 души, а общият брой на регистрираните случаи на коронавирус е 333 940.

Благодарение на една от най-строгите карантини в света, до лятото италианското правителство успя да овладее разпространението на заразата, отбелязва Ройтерс.

През последните два месеца обаче броят на новите случаи постепенно се увеличи, но въпреки това в Италия има много по-малко инфекции на денонощие, отколкото на други места в Европа като Франция, Испания и Великобритания, които регистрират ежедневно хиляди повече случаи.

А днес Чехия отбеляза най-голям ръст на инфекциите в Европа.  Страната съобщи за 5335 нови случая на коронавирус за изминалия ден - рекорден брой от началото на пандемията, сочат публикувани днес данни на здравното министерство, предаде Ройтерс.

Предишният рекорд бе поставен ден по-рано, когато инфекциите за денонощие бяха 4457.

Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, има най-големия ръст на инфекции в Европа на човек от населението за последните две седмици. Общо от март са регистрирани над 95 000 случая, а 829 души са починали.

Опасност от неконтролируемо разпространение на коронавируса в Германия

Германският институт за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" предупреди днес, че дневният брой на случаите на заразяване с коронавирус в Германия може да достигне десет хиляди, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Не знаем как ще се развие ситуацията в Германия през идните седмици. Възможно е броят на заразените да достигне до десет хиляди на ден. Може да се стигне до неконтролируемо разпространение на вируса. Сегашната ситуация много ме тревожи. . . Моля ви да спазвате правилата" за хигиена и социална дистанция, заяви пред журналисти в Берлин Лотар Вилер, директорът на "Роберт Кох".

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан също изрази тревогата си от увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в страната, предаде Франс прес.

"Броят на заразените расте, особено днес броят на новите случаи е тревожно голям", каза той на пресконференция.