Броят на потвърдените ранени в земетресението, с магнитуд 7,2, разтърсило Източен Тайван, вече нарасна до 1050 . Загиналите досега са 9. Към тази сутрин бяха регистрирани 314 вторични труса.

В неизвестност остават 42 работници, които пътували към хотел в национален парк. Около 100 души продължават да са блокирани в магистрални тунели.

Група от 6 миньори, блокирани под земята след труса, бяха спасени. Продължават операциите по изваждане на повърхността на още 64 миньори, блокирани в друга мина, като на тях военните доставиха с хеликоптери над 400 килограма помощи. Властите смятат, че животът на блокираните, не е в опасност.

Трусът, който беше най-силният за последните 25 години, разтърси острова вчера сутринта точно когато хората се приготвяха за работа и училище. Епицентър на земетресението стана отдалеченият и рядко населен източен окръг Хуалиен. Сгради се разлюляха застрашително и в столицата Тайпе, но щетите и нарушенията в ежедневния ритъм на града бяха минимални.

Снощи щабът на аварийно-спасителните служби съобщи, че сега първостепенна задача за тях е издирването на изчезналите хотелски служители, които пътували към клисурата Тароко, едноименен национален парк. Властите възнамеряват да изпратят дронове и хеликоптери, които да се включат в издирвателната операция и да им пуснат от въздуха провизии, ако бъдат открити.

Снимка: АР/БТА

Други, които се оказаха блокирани, постепенно биват откривани и отвеждани в безопасност.

Също днес предсрочно беше възстановено движението на влакове за Хуалиен, макар малка гара северно от града да остава затворена заради разрушенията по нея, съобщи местната железопътна управа.

Снимка: АР/БТА

В град Хуалиен, където издирването на блокирани хора в сградите приключи, някои хора прекараха нощта на открито с оглед на десетките вторични трусове, които разтърсиха района.

Снимка: АР/БТА

Петдесет и две годишна жена, представила се само с фамилното си име Ю, каза, че се е настанила в палатка във временен център за настаняване, разположен на спортна площадка, защото е била прекалено уплашена да спи в жилището си, където по думите ѝ в момента е пълна "бъркотия".

"Вторичните трусове бяха ужасяващи. Не спират. Не смея да спя у дома", каза тя.