Мощно земетресение с магнитуд от 7,2 разтърси Тайван. Съобщава се най-малко за един загинал човек и поне 50 ранени, предават Ройтерс и БТА, като се позоваваха на Тайванската служба за пожарна и аварийна безопасност.

Най-малко 26 сгради се срутиха, повече от половината в град Хуалиен, а около 20 души са затрупани под отломките.

Земетресението е регистрирано към 08:00 ч. сутринта, докато хората отиват на работа и на училище. То е с дълбочина от 15,5 км, според тайванската Централна метеорологична служба.

Рухналите сгради са най-вече в Хуалиен - град, намиращ се близо до епицентъра на силното земетресение, което разтърси крайбрежието на Тайван. Според източник от пожарната служба в града може да има затрупани хора под отломките.

Пететажна сграда в града бе силно повредена, като първият ѝ етаж се срути, а останалите се наклониха под ъгъл от 45 градуса. В столицата Тайпе паднаха керемиди от по-стари сгради и от някои по-нови офис комплекси. Училищата евакуираха учениците си на спортните игрища. Много малки деца носеха мотоциклетни каски, за да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични трусове, съобщи АП.

Движението на влаковете беше преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели. Националното законодателно събрание, построено преди Втората световна война, също имаше повреди по стените и таваните.

Тайванските власти съобщиха, че опасността от цунами до голяма степен е преминала. Местната метеорологична служба съобщи, че магнитудът на труса е бил 7,2.

Въпреки че земетресението стана в разгара на сутрешния час пик, паниката на острова, който редовно е разтърсван от трусове, беше малка. На училищата и държавните учреждения беше дадена възможност да отменят работата и занятията, пише БТА.

Това бе най-силното земетресение на острова от поне 25 години. То доведе до предупреждения за цунами в Южна Япония и Филипините, които по-късно бяха отменени. 

Именно в Хуалиен през 2018 г. смъртоносен трус срути исторически хотел и други сгради. Най-силното земетресение в Тайван през последните години стана на 21 септември 1999 г. с магнитуд 7,7, като причини 2400 смъртни случая, рани около 100 000 души и разруши хиляди сгради.

Снимка: БТА/TVBS via AP