План на датското правителство за ограничаване на броя на хората с "незападен произход", които може да обитават даден жилищен район, има подкрепата на политическо мнозинство, каза вътрешното министерство, цитирано от ДПА.

Според него целта е да се гарантира, че "жителите с незападен произход" няма да са повече от 30 процента от хората в даден жилищен район до 2030 г.

Споразумението е предназначено да осигури на жилищните райони необходимите инструменти за постигане на по-смесено население, ако има опасност от образуване на паралелно общество.

При представянето на плана преди три месеца министерството каза, че ако много имигранти с незападен произход и техните потомци живеят в определени райони, би се увеличил рискът от създаване на религиозни и културни паралелни общества.

Дания отдавна е една от европейските страни с особено строга миграционна политика. Това продължава и при правителството на малцинството на министър-председателката социалдемократ Мете Фредериксен. Тя спечели парламентарните избори през 2019 г. отчасти благодарение на своето обещание за строга имиграционна политика, което е доста нетипично за социалдемократите.

Сега нейното правителство договори новото споразумение с няколко либерални и консервативни партии, както и с дясната популистка Датска народна партия.