Президентът на САЩ Джо Байдън днес беше на посещение в крайбрежните райони на щата Вирджиния, за да разясни как неговите предложения за отделяне на 4 трилиона долара за инфраструктурата и семействата ще подпомогнат американската образователна система, предаде Ройтерс.

Байдън, придружен от съпругата си Джил, която е преподавателка в общински колеж, си поприказва непринудено с паралелка петокласници в начално училище в Йорктаун.

Пред чиновете на учениците имаше защитни прегради срещу коронавируса.

Президентът попита децата какво искат да правят като пораснат и получи широк кръг от отговори, включващи моден дизайнер, майстор готвач и фризьор.

"Много съм впечатлен от вас", отвърна им той.

Снимка: AP/БТА

По-късно Байдън говори в колеж "Тайдуотър" в Норфолк, Вирджиния.

Пътуването е част от обиколката му "Да върнем Америка в релси" за популяризиране на неговия инфраструктурен план на стойност 2 трилиона долара и плана му на стойност 1,8 трилиона долара за американските семейства.

Планът на Байдън включва 1 трилион долара за образование и грижа за децата за период от 10 години и 800 милиарда долара под формата на данъчни кредити, насочени към семейства от средната класа и такива с ниски доходи.

Включени са и 200 милиарда за безплатна предучилищна подготовка и 109 милиарда за безплатно двугодишно обучение в общински колеж, независимо от дохода, съобщи Белият дом.

Предстои в четвъртък Байдън да посети Лейк Чарлз и Ню Орлийнс в щата Луизиана, а утре вицепрезидентката Камала Харис ще е в Милуоки.

Байдън обеща да работи и с демократите, и с републиканците в Конгреса в търсене на общо споразумение. Не е ясно обаче дали ще успее да убеди опозицията да подкрепи плана му, който ще доведе до по-високи данъци за богатите.

На 12 май президентът ще се срещне със законодатели от двете партии в Белия дом в търсене на разбирателство за плана.

Конгресът е поляризиран, а демократите имат крехко мнозинство в камарата на представителите и в Сената. По време на кандидатпрезидентската си кампания Байдън обеща да работи с републиканците, но голямото му законодателно постижение - планът за възстановяване след пандемията на стойност 1,9 трилиона, беше одобрен без гласовете на републиканците.