Черна гора издаде международна заповед за арест на бивш агент на ЦРУ поради предполагаемото му участие в проваления опит за проруски преврат, целящ да предотврати членството на страната в НАТО, предава БТА, позовавайки се на информация от Асошиейтед прес.

Черногорската телевизия съобщи, че прокурорите искат екстрадирането на Джоузеф Асад, американски гражданин от египетски произход, по обвинение в участие в престъпно начинание, водено от двама офицери от руското военно разузнаване - Едуард Широков и Владимир Попов.

На 6 ноември главният специален прокурор на Черна гора Миливой Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври 2016 г., в деня на парламентарните избори в Черна гора. По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила. Арестувани бяха и 20 граждани на Сърбия по подозрение, че подготвяли терористични актове.

След разследване, продължило 17 месеца, черногорски полицейско-прокурорски екип е свързал многобройни детайли и е открил директни връзки и роля на Джоузеф Асад в криминалната организация, водена от руските граждани, агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) - Едуард Широков и Владимир Попов, съобщиха миналия месец черногорски медии. Заподозреният Асад е с регистрирано пребиваване в САЩ и не е достъпен за черногорските власти и след като Висшият съд взе решение за арест, министерството на правосъдието чрез Интерпол издаде международна заповед за задържането му.

Според информации в медиите участието на Асад в октомврийските събития в Черна гора отдавна е във фокуса на специалната прокуратура и затова е било поискано той да бъде изслушан, но Асад избегнал това, позовавайки се на петата поправка към конституцията на САЩ.