Полицаи от звеното за борба с организираната престъпност са влезли в сградата на чешкото правителство, като спецоперацията е започнала след заседанието на кабинета, което приключило към 23 часа.

В хода й са били арестувани бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на Гражданската демократическа партия (ГДП), Иван Фукса, бивш министър на земеделието, шефката на премиерската канцелария Яна Надьова, съобщава в. "Лидове новини", като се позовава на уебсайта iDnes.cz.

Арестувани са и Марек Шрайдър и Олдржих Тихи - и двамата депутати от ГДП на премиера Петър Нечас, предаде БТА.

Чешката национална телевизия съобщи, че в ареста също е Роман Бочек, член на ръководството на железниците, и екминистърът Петър Бенда, и двамата от ГДП.

Към 11 часа тази сутрин министърът на вътрешните работи Ян Кубице обаче заяви, че в сградата на правителството не е влизала полиция.

Представителка на министерство на отбраната обяви, че спецполицаи извършват обиск във ведомството. По думите й спецчастите са в министерството от 9,30 ч. местно време. Според чешки медии претърсването се извършва в тази част на сградата, където се помещава военното разузнаване.

"В момента мога само да кажа, че се провежда операция", заяви говорителят на подразделението за борба с организираната престъпност Павел Хантак.

Телевизионният канал Т24 съобщи, че от около две години вътрешното министерство е разработвало мащабна операция, в хода на която са били подслушвани и записвани стотици телефонни разговори на чиновници, политици и бизнесмени.

Редица политици изразиха недоумение от липсата на реакция от страната на министър-председателя Петър Нечас. Очаква се по-късно през деня той да направи изявление по случая.

Президентът на Чехия Милош Земан свиква утре извънредно заседание, на което са поканени премиерът Петър Нечас, шефът на полицията Мартин Червичка и лидерът на най-голямата опозиционна сила - Чешката социалдемократическа партия - Бохуслав Соботка, съобщи представител на държавния глава. Той уточни, че президентът няма да прави коментари след съвещанието.

В днешната операция участват около 400 спецполицаи. Обиски и изземане на документи се извършват и във фирми и компании.

Сред задържаните са шефката на канцеларията на премиера Яна Нагиова, която медиите наричат "дясната ръка" на Нечас.