Американските федерални служби започват от тази сутрин частично да спират работа, тъй като конгресът отложи гласуването на законопроект за финансирането им и не приема исканията на президента Доналд Тръмп да задели пари за изграждане стена на границата с Мексико.

Проблемът ще засегне хиляди правителствени бюджетни служители. Много от тях ще трябва да работят безплатно, а други ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск в навечерието на Коледа.

За да бъде прокарано каквото и да е решение за финансиране в Сената, са необходими 60 гласа, а републиканците имат 51 и трябва да привлекат подкрепа от свои колеги демократи.

Някои сенатори вече изразиха надежда, че компромис ще бъде постигнат, за да се заобиколи упоритото настояване на Тръмп за 5 млрд. долара, които да бъдат отделени за строежа на стената по границата с Мексико.

Самият Тръмп също се надява, че блокирането няма да продължи дълго.

"Ще имаме блокиране на работата на федералните служби и не можем да направим нищо, защото се нуждаем от подкрепата на демократите, които да ни дадат своите гласове. Нека да се справим и да работим заедно на двупартийна основа. Надявам се, че проблемът няма да продължи дълго", заяви Доналд Тръмп.

Всеки законопроект, приет и от двете камари на Конгреса, ще изисква и подписа на президента. Така че дори и депутатите да успеят постигнат такъв компромис, не е ясно дали Тръмп ще го приеме.

Той вече заяви вчера, че ако демократите не отстъпят по въпроса за стената, "ще има затваряне за много, много дълго време".