Европейската комисия съобщи, че започва наказателна процедура срещу Австрия заради новото законодателство, според което гражданите на ЕС, които работят в страната, подлежат на индексиране на семейните обезщетения и семейните данъчни облекчения, когато децата им пребивават в чужбина.

Австрийското правителство обяви миналата година, че граждани от източноевропейски страни, в това число и от България, които живеят и работят в Австрия, се облагодетелстват от либералната социална система в страната. Властите във Виена смятат, че източноевропейски граждани източват австрийската социална система, получавайки детски надбавки за деца, които не живеят с тях в Австрия, а се отглеждат в родината си. В резултат на това кабинетът на канцлера Курц обяви, че приравнява социалните помощи към нивата в страната по произход.

Така от 1 януари Австрия обвързва семейните обезщетения и семейните данъчни облекчения, предоставяни за деца, които пребивават в друга държава от ЕС, с разходите за издръжка на живота в тази държава. Това означава, че много граждани на ЕС, които работят в Австрия и допринасят за социалноосигурителната и данъчната система на държавата по същия начин като местните работници, ще получават по-малко обезщетения единствено защото децата им живеят в друга европейска държава.

Правилата на ЕС за съгласуване на системите за социална сигурност не позволяват на държава да намалява паричните обезщетения, които се предоставят на осигурените по нейното законодателство, единствено заради това, че те или членове на техните семейства пребивават в друга държава от ЕС, заявиха от Европейската комисия в мотивите си за наказателната процедура. Тези правила забраняват също дискриминацията на основание гражданство. Всяко намаление на семейните обезщетения единствено заради това, че децата пребивават в чужбина, нарушава правилата на ЕС за социалната сигурност, както и принципа за еднакво отношение към работниците от друга държава от Общността, що се отнася до социалните и данъчните предимства.

Австрия разполага с два месеца, за да вземе отношение към опасенията на ЕК. Ако не направи това, комисията може да реши да продължи наказателната процедура, се посочва в съобщението.

Защо Виена въвежда мярката

273 милиона евро превежда Австрия всяка година на живеещи в страната чужденци от други страни от ЕС като добавка за отглеждането на деца. Най-много средства получават унгарци, словаци, поляци, румънци и българи, отбеляза БНР.

С индексирането на надбавките правителството се надява да спести над 100 милиона евро, които ще вложи в социални дейности за австрийските деца, посочи министърът на семейството Юлиане Богнер-Щраус от Народната партия на канцлера Себастиан Курц (на снимката). "Детските надбавки не са част от заплатата или осигуровките, а социална помощ за възстановяване на разходите по отглеждането на деца", подчерта министърът, и допълни: "Тези разходи в отделните страни от ЕС са различни. Цените в европейските държави са различни. Това е причината да индексираме детските надбавки, които получават граждани на ЕС за деца, които не живеят в Австрия".

Юлиане Богнер-Щраус даде конкретен пример за промяната, която бе въведена от 1 януари: "За Белгия ще увеличим детските надбавки, а за Гърция - ще ги намалим".