Австрийският канцлер Себастиан Курц иска по-гъвкав подход за решаване на противопоставянето в ЕС по въпроса за миграцията, предаде ДПА.

Вместо да продължат настояванията за обвързващи квоти за разпределяне на мигрантите между целия ЕС, държавите членки трябва да възприемат подход на солидарност с партньорите в съюза, заяви Курц.

"Това означава, че всяка държава трябва да даде свой принос, където може и където има смисъл", добави той в Брюксел на срещата на върха на ЕС.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази подкрепа за подобен подход: например държавите членки, които не искат да участват в разпределянето на мигрантите, да могат да плащат за усилията на ЕС да контролира източниците на миграция извън съюза.

"Ако платите, е възможно: без бежанци, но повече пари", каза Таяни. "Това трябва да бъде споразумение. Аз съм гъвкав по този въпрос, защото никой не е съвършен", добави той.

Австрия, която е ротационен председател на ЕС, иска до края на мандата й в края на годината да бъде постигнат напредък по въпроса с миграцията.

Днес във втория ден от срещата на върха лидерите обсъждаха и как ЕС да предостави по-голяма помощ на северноафриканските държави. Много мигранти пътуват през Либия, където заради политическия хаос и конфликта направиха е трудно да се охранява крайбрежието.

Една от вероятните теми при обсъжданията е и засилване на сътрудничеството с Триполи, включително улесняване на доброволните завръщания чрез Международната организация по миграцията и по-засилено обучение от ЕС за либийската брегова охрана.