Повече от 3 милиона и 800 хиляди са потвърдените заразени с COVID-19 по света. Смъртните случаи са 270 000, като най-много са те в Съединените щати. Все повече страни започват разхлабването на мерките срещу заразата. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални действия срещу надигналото се "цунами от омраза и ксенофобия, търсенето на изкупителни жертви и размахването на плашила", породени от пандемията от коронавируса", предават ДПА и БТА. 

"Настроения срещу чужденците се надигат в интернет и по улиците, разпространяват се антисемитски конспиративни теории, наблюдават се антимюсюлмански атаки, свързани с Ковид-19, - заяви Гутериш във видеопослание.

Пандемията оказва влияние във всички сфери, като справянето на управляващите ще се окаже ключово за предстоящите избори в няколко държави. 

Междувременно Франция обяви, че страната планира излизане от карантината от 11 май. Тогава трябва да започнат работа предприятията и да отворят врати магазините. Сред тях са и над половината от магазините на парижкия булевард Шанз-Елизе.

Датските музеи, увеселителни паркове и киносалони ще могат да възобновят работа от 8 юни. Ще се увеличи броя на хората, имащи право да се събират на едно място, до между 30 и 50. Досега той беше 10.

Снимка: АР/БТА

Снимка: БТА/AP

Датските молове, училища за възрастни хора и ресторанти ще получат разрешение да отворят през следващите седмици. Всичко това ще се случи ако   броят на заразените с вируса и на нуждаещите се от болнична помощ не се увеличи повече от очакваното, заяви правителството. Нощните клубове, дискотеките и фитнес салоните ще останат затворени до четвъртия етап на смекчаване на мерките, който се очаква да започне в началото на август.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Австралия обяви триетапен план за облекчаване на свързаните с коронавируса ограничения и отваряне на икономиката до месец юли. През първия етап на отслабване на мерките срещу коронавируса Австралия ще разреши отварянето на кафенета, ресторанти, магазини, библиотеки, плувни басейни и игрища. На хората ще бъде позволено до петима души да ги посещават у дома. Ще бъдат разрешени обществени прояви и бизнес срещи с участието на до 10 души. Пътуването в рамките на австралийските щати по несъществени причини също ще бъде разрешено. През втория етап ще бъдат позволени събирания на до 20 души. Тогава ще отворят гимнастическите салони, салоните за красота, музеите и кината. Ще бъдат разрешени и някои междущатски пътувания. През третия етап ще се позволяват събирания на групи от 100 души и отваряне на бирарии, клубове, нощни клубове, сауните и отделените за хранене части в моловете.

Снимка: БТА

Сърбия отваря в петък търговските центрове, след като в четвъртък извънредното положение в страната беше официално отменено. Общественият транспорт в Белград и Ниш възобновява дейността си. В сила остават носенето на маски и ръкавици на обществени места и спазването на социална дистанция. Възрастните хора над 65 години, на които преди бе забранено да напускат домовете си, отново получават свобода на движение. Възстановява се работата на детски градини и занимални в училищата. Остава забраната на масовите събирания, учениците продължават да се учат дистанционно, не работят театрите и кината.

Снимка: АР/БТА

Ограничителните мерки заради коронавируса в Москва се удължават до края на месеца. От 12 май обаче някои от въведените в края на март ограничителни мерки ще бъдат облекчени. Работа ще възобновят промишлените предприятия и строителните компании. Москва е епицентър на кризата с коронавируса в Русия. Там са регистрирани половината от близо 180 хиляди потвърдени случая в страната.

Снимка: XINHUA/БТА

Норвегия се кани до средата на юни да отвори почти всички публични и частни институции, затворени, за да бъде спряно разпространението на коронавируса, каза днес премиерката Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс. Скандинавската страна бе една от първите в Европа, които въведоха поредица от ограничения за борба срещу пандемията (още на 12 март), а бе и сред първите, които смекчиха някои от тях още в края на април.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кризата с коронавируса разклати политическите позиции в цял свят. 

Пандемията открои фаворитите в надпреварата за наследник на германския канцлер Ангела Меркел. Трима от претендентите са в центъра на кризата в Германия - министърът на здравеопазването Йенс Шпан, както и премиерите на две провинции - Маркус Зьодер и Армин Лашет. Те също са водещи кандидати да поемат управлението от 65-годишната Меркел, която трябва да се оттегли от канцлерския пост преди парламентарните избори догодина. Съсредоточаването на страната върху пандемията изтласка встрани други двама кандидати в битката за наследяване на Меркел - Фридрих Мерц, бивш влиятелен член на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката, и експерта на ХДС по външнополитическите въпроси Норберт Рьотген.

Снимка: Getty Images/Guliver photos

Рейтингът за президента на Южна Корея Мун Дже-ин надхвърли 70 на сто за пръв път от 22 месеца насам. Популярността на южнокорейския президент расте благодарение на успешната борба на правителството с коронавирусната пандемия и започналото изплащане на еднократна извънредна помощ на всички граждани.

Снимка: АР/БТА

Двадесет години след първото встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Русия, руският лидер се опитва да се справи с една от най-големите епидемии от новия коронавирус по света, а също така и с негативното й въздействие върху икономиката.

Бразилия е заплашена от икономически срив и социален разпад заради коронавируса. След един месец Бразилия може да бъде изправена пред недостиг на хранителни продукти и на социален разпад поради предизвиканите от коронавируса ограничителни мерки.