Служителка на британските железници е починала от новия коронавирус, след като човек, твърдящ, че е заразен, нарочно я наплюл, съобщи днес профсъюзът на железничарите.

47-годишната Бели Муджинга, която работела на лондонската гара "Виктория", развила симптоми на коронавируса след нападението срещу нея и неин колега, станало на 22 март.

"Те бяха в залата, до гишето, когато пътник ги нападна и се изплю върху тях. Мъж се изхрачи върху тях и каза, че е заразен с вируса", обясни профсъюзът TSSA в съобщение, цитирано от Франс прес и БТА.

Няколко дни по-късно лекарят на Муджинга й дал отпуск по болест, като казал, че тя страда от съществуващи отпреди дихателни проблеми.

Муджинга спряла да ходи на работа, но състоянието й продължило да се влошава, което наложило хоспитализация и интубиране на 2 април. Три дни по-късно Бели Муджинга починала. Тя оставя 11-годишна дъщеря и съпруг, които са я видели за последен път при влизането й в линейката.

"Беше добър човек, добра майка и добра жена", каза вдовецът Лусамба Годе Каталай.

Компанията, за която е работела Муджинга, "Садърн рейлуей", обяви, че се отнася към случая много сериозно и е започнала вътрешно разследване.

В съобщение британската транспортна полиция посочи, че води разследване и призова свидетели да се отзоват, а TSSA поиска от регулатора на железопътния транспорт да проучи случилото се.

Според синдиката "има сериозни въпроси относно тази смърт, тя не е била неизбежна". Генералният секретар на профсъюза Мануел Кортес поиска семействата на всички служители, починали от Ковид-19, да получат обезщетение от правителството, както се прави за семействата на медиците.

"Отвратително е да се напада по този начин ключов работник, който е в услуга на пътниците", каза говорител на британския премиер Борис Джонсън. - "Мислите ни са със семейството на г-жа Муджинга в това изпитание".

По последни данни починалите от коронавирус във Великобритания вече са над 40 000, като почти 10 000 души са починали в домове за възрастни хора от новия вирус, съобщи "Гардиън".

Малко вероятно е британците да могат да отидат на ваканция в чужбина това лято заради пандемията от новия коронавирус, каза по-рано днес британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

На въпрос на телевизия Ай Ти Ви трябва ли хората да разбират, че обичайният летен сезон за почивка в чужбина отпада, той отвърна: "Мисля, че вероятно ще е така."

Британското правителство се опитва постепенно да възобнови дейността на различни отрасли на икономиката, но някаква форма на физическо дистанциране ще остане в сила известно време, отбелязва Ройтерс.

"Изводът от това е, че е слабо вероятно това лято да има възможност за голяма, разточителна ваканция в чужбина", британският здравен министър.

В неделя премиерът Борис Джонсън заяви, че правителство планира да въведе 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, за да избегне втори пик на зараза. Това разгневи авиокомпаниите, които планираха да възобновят полетите си през следващите месеци, отбелязва Ройтерс.